



Handdockor - en didaktisk metod
Teknisering framkalla kulturella förändringar som är på den ena sidan mycket bra men har också nackdelar, som t ex. fantasin ställs mer och mer i bakgrund. Finmotorik och haptik blir inte på samma sätt utvecklad när det används för mycket teknik i form av tablets och datorer. Som John Hattie skriver i sin bok ” Synligt lärande för lärare”(2012 kap.7) är en balans av olika metoder det bästa och effektivaste.
Att skapa material och verktyg så att eleverna är motiverade att lära sig är inte lätt. Britt Marie Borgström (2007:11) säger att ”genom en stark upplevelse där alla delar av människan finns med – hand, hjärta, hjärna – läggs grunden för ett gynnsamt lärande. ”Den beskrivningen, att det behövs material där alla sinnen är med, passar utmärkt in i undervisning med handdockor. Handdockor i undervisningen kan användas för olika moment, som exempelvis för att förklara ett nytt tema eller genomföra övningar. Här presenterar jag ett urval av möjligheter. Vill ni veta mer, så kontaka mig!

Kreativitet och fantasi
Om eleverna går in i en roll så ökar deras kreativitet och de lär sig genom att ”leka”, presentera och diskutera.

Hitta strategier
Handdockor hjälper med att hitta strategier för att lösa språkliga problem. Till exempel med omformuleringar och förklaringar, med hjälp av klasskamrater och stöd av mig som lärare, blir det naturligare att ge och få kritik.Handdockor ger eleverna möjlighet att slappna av och ha det roligt och dessutom hitta på nya idéer när de löser uppgifter.

Samarbete
”Den värld som eleven möter i skolan och det arbete som eleven deltar i ska förbereda för livet efter skolan.”(SKOLFS 2011:8). Titta man på arbetslivet så finns det nästan inget yrke där det inte behövs samarbetar.
